image2

SMAYLEST|BLOG BY HÄLY KONT

Kui eriala valik ei tundu enam nii õige?

Kunagi keegi kirjutas oma blogis, kuidas moevaldkonnas kool hävitab loovust ja piirab seda ja tol ajal ma ei saanud sellest kuidagi aru, sest olin tegelikult siis ju suhteliselt alguses oma õpingutega. Aga mida aega edasi, seda rohkem saan aru, kuidas kool seda tegelikult teeb. Kuidas päevast päeva mu motivatsioon aina väheneb ja kuidas mu huvi selle ala vastu väheneb ja otsus antud eriala õppida tundub kuidagi vale. Kuid siin on üks aga - see kõik tundub nii mõtetuna kuni praktikani, sest tegelikult on reaalsus asi isegi veidike põnevam. Siis tundub isegi täitsa tore selleks mõneks nädalaks. Aga ajast millal võtsin töö juures vastu pakkumise tõlketööd enda peale võtta, on mulle hoopis see valdkond palju rohkem huvi pakkuma hakanud. Aga nüüd pooleli jätta tundub ka ju naeruväärne, kui ainult poolteist aastat on jäänud ja siis oleks möödunud kaks ja poolt aastat lihtsalt nagu õhku visatud. Ja ega eriti ei viitsi enam kõike otsast peale alustada, seda enam, et peaks ju selle jaoks inglise keele eksami ära tegema ja ega ma ei tea kas enam tasuta õppekohale ka nii saaks.

Seega ikka ja jälle leian ennast mõtlemas, et natuke veel ja varsti see on läbi. Võib-olla ehk ei tunduks kogu see asi nii jube, kui õppejõudude suhtumine oleks parem. Nii, et eks on see ka see, mis seda motivatsiooni väheke suretab. Motivatsiooni rääkides, siis viimasegi natukese sellest kaotas too viimane semester. Nagu ikka koolis käiakse tunniplaani alusel ja selle põhjal lasen paika panna ka töö graafiku. No kui siis õppejõud ei suuda nendest aegadest kinni pidada ja teeb loenguid pikemalt ja ei lõpeta ainet siis ära kui peaks, vaid teeb seda mitu nädalat edasi, siis ajab ikka vihale küll. Seda enam kui tunniplaanivälistes tundides õpetatakse seda kõige olulisemat teemat. Ja nii ma selle viimase semestri ühes aine kahe saingi. Ja kuna ma tegelikult olen hinnete suhtes kogu aeg enda suhtes küllaltki nõudlik, siis nüüdseks on mul õppimiseks igasugune motivatsioon kadunud.

Või veel hoopis teistsugused olukorrad, kus õppejõud annab ette küllaltki vigased andmed ning joonised ja ootab meilt perfektseid töid. No ja antud olukorras ei suutnud mina ka ennast enam tagasi hoida ja sattusin õppejõuga väiksesse vaidlusesse. Kuigi pigem olen ma vait, aga kui ma ikka tunnen, et mulle tehakse ülekohut siis selle koha pealt võin ma üsna agaralt sõna võtta, mistõttu vahepeal mulle tundu, et antud õppejõud mind enam eriti ei sallinud. Nüüd tundub jälle tasapisi leebuvat, kuigi töödes nokib endselt iga väiksemagi puuduoleva sõna tõttu. 

Imelik on see, et kunagi mulle see rõivala tehnoloogia ja lõikeõpetus ja muud sorti asi tundus niivõrd palju huvi pakkuvat,  et tahtsin sama eriala Taanis õppida.  Aga tegelikult kogu see motivatsiooni puudus ja üha vähenev huvi selle ala vastu on mõtlema pannud, et ehk oleks pidanud siiski aasta peale keskkooli vahele jätma. Erialade valikuid tehes muidugi osutus pisut määravaks ka see, et ma ei teinud inglise keele eksamit, mille tõttu osutus ka koolide valik pisut piiratuks. Kui kui olekski aasta oodanud, siis ehk oleks tulnud ka mõte võõrkeele eksam siiski ära teha.

Mõned nädalad tagasi kohtasin keskkooliaegset paralleelklassikaaslast ja ta oli üks neist tublidest, kuid kes praeguseni pole veel midagi  õppima läinud. Tol hetkel  tundus mulle endale selline mõtte nii vale, et jätaks mõned aastad vahele, aga nüüd tagant järele vaadates tundus see mõte nii õige. Oleks lihtsalt kulgenud ja eluga edasi läinud ja hiljem ehk selle päris õige ala leidnud. Ja muidugi tolle hetke mõte, et kõik lähevad midagi õppima ja ma oleks jäänud aastaks niisama logelema tundus too hetk kuidagi narr, sest olin siiski ju see eeskujulik õpilane, kellelt kõik ootasid ülikooli edasi minekut. Kahju ainult, et ma tol ajal teiste arvamustest nii mõjutatav olin. 

Samas kui ma poleks Tallinnasse kooli läinud, siis poleks mul poleks jällegi praegust tööd, mis mulle tegelikult väga meeldib. Nii et see kõik jällegi kahe otsaga. Ja selline pudru ja kapsad on mu mõttemaailm juba tükk aega. Ma ei tea mida ma täpselt teha tahan ja miski ei tundu see päris õige. Ja eks Tallinnas tahaks ka ära. Kunagi ma unistasin, et saaks suurlinnas elada, aga nüüd hing ihkab ikka Pärnusse tagasi. See on lihtsalt nii mõnusalt pisike ja kodune.


Share this:

CONVERSATION

8 kommentaari:

  1. Oeh, tean vägagi hästi mida tunned. Valisin ka eriala, millel praegu ei tööta ja ilmselt seda ka tegema ei hakka. Lõpetasin eelmisel suvel ülikooli ja kuigi teadsin,et see ala pole päris minu jaoks, ei tulnud pooleli jätmine kõne allagi. Nüüd on suht nutune olukord, sest tean mida tegelikut õppida tahaks, aga teist bakat enam tasuta kohal teha ei saaks ja mingit õppelaenu ei kipu ka võtma. Ja kusjuures enamus nendest "viielistest" kes minuga samas klassis käisid, jätsid samuti aasta või lausa mitu vahele nagu sa ka oma tekstis mainisid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nojah, mul on veel õppelaen ka kaelas, nii et ma ei tahaks juba hästi selle pärast pooleli jätta. Ja kui pooleli nüüd jättagi, siis teist eriala õppima minnes tasuta kohale minu teada ei saaks.

      Delete
  2. Mina isiklikult ei saanud sellele erialale sisse, kuhu alguses tahtsin. Ja läksin Tartu Kõrgema Kunstikooli asemel hoopis Eesti Maaülikooli - sain nii palju toredaid sõpru-tuttavaid, silmaring laienes ja kuigi ma ennast (vähemalt hetkel) ennast sellel alal töötamas ei näe, seda suuresti iseloomu tõttu, siis ometigi peale aastast pausi läksin tagasi Eesti Maaülikooli ja õpin nüüd pisut teise nurga alt magistriastmes - eriala nimetus on teine, rohkem paberimajandus kui loominguline töö. Nüüd on ainult lõputöö veel jäänud ja oi kui raske on motivatsiooni saada.. Tead küll, koera sabast on alati kõige raskem üle saada. Kas ma ennast sellel alal ka töötamas näen, on iseasi. Kooli läksin peamiselt seetõttu, et teema tundus huvitav ja turgu nagu ka oleks. Samas nüüd, kooli kõrvalt, on tekkinud palju toredaid võimalusi hoopis teises suunas oma karjääri arendada. Senini olen kõik kahel käel vastu võtnud ja koolis käimist otseselt pole kunagi kahetsenud - võid seda võtta kui võimalust oma silmaringi laiendamiseks. Koolis käimine on senini andnud mulle paremad karjäärivõimalused tööl ning praktikal käies sain ka hea baasi alla, et erialasele tööle suunduda kui selleks peaks võimalus tekkima :)
    Samas kui enesetunne ikkagi ütleb, et asi pole üldse õige, on võimalus ka koolis käimine katkestada. Parem õudne lõpp kui lõputu õudus - lõppkokkuvõttes võib olla nii üks kui teine lahendus millekski hea :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma üritan ennast lohutada veidike sellega, et veebruar ja märts tuleb üle elada, siis sellel semestril kooliga ühel poole ja siis tuleb ühelt sügissemestrilt läbi veel saada ja siis ongi juba lõputöö, see vast kõige enam motiveeribki, et on siis mingi hariduski käes.

      Delete
  3. Ma olen täpselt samasuguse valiku ees üsna pea, kas minna kohe pärast lõpetamist ülikooli või mitte. Samas viielise puhul tundub see tõesti täiesti loomulik asjade areng. Sa oled siiski hullult tubli, Häly! Mul on alati huvitav olnud jälgida, kuidas sul ülikoolis läheb. Pea püsti ning jaksu sulle edasises elus ja otsuste langetamisel! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, aitäh Kadi:) Aga jah praegu mõtlen küll, et see aasta vahel oleks ilmselt hästi mõjunud, sest sedasi jutti õppides saab üks hetk lihtsal jõud otsa. Muidugi tavaülikooli puhul seisaks ma praegu silmitsi juba lõputööga. Aga kuna rakenduskõrgkooli õpe on 4 aastat, siis see aeg tundub hirmus pikk :D

      Delete
  4. Mis tõlketööd teed?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Igakuised reklaamlehed ja - plakatid ja veebilehe materjalid.

      Delete

Powered by Blogger.