image2

SMAYLEST|BLOG BY HÄLY KONT

365 days 50 books - 16,17,18,19 - Labürindijooksja

Ma hammustasin oma eesmärgiks vist liiga suure ampsu ja viiekümne raamatu lugemisest võib ainult unistada. Sest ilmselgelt ei arvestanud ma sellega, kui palju aega kool ikka röövib. Nii, et eks nüüd näha ole, kui palju ma siis tegelikult neid ära lugeda jõuan. Kuid sel korral jõudsin nüüd lõpule James Dashneri ''Labürindijooksja'' sarjaga. Need on ühed imelised raamatud, kuigi mulle pole kunagi eriti meeldinud raamatud, mis pole kirjutatud mina vaates, siis need on ikka äärmiselt hästi sellisel viisil (kuidas seda nimetatakse?) kirjutatud, sest siiski keskendub ta põhiliselt ühele kõige tähtsamale tegelasele ja selle ümbrusele, mitte ei uita siin ja seal ringi. Autori kirjastiil on lihtsalt äärmiselt mõnus, nii et sa unustad ennast lugema, sest kõik on kuidagi nii mõnusalt sujuv.


Esimene raamat räägib sellest, kuidas Thomase nimeline poiss saadetakse välule, mida ümbritsevad kiviseinad ja labürint, mille seinad sulguvad ja liiguvad igal ööl ja kõik, kes on ööseks labürinti jäänud, pole enam naasenud. Kõik välu elanikud on poisid ning keegi ei tea, miks nad sinna saadetud on, kuid iga kuu tuleb üks inimene juurde.  Ühtlasi ei mäleta ka keegi oma minevikust midagi, seega on nad hakanud sealet elu aksepteerima ning ennast seal sisse seadnud ja elavad pealtnäha tavalist elu. Vaid osad neist on jooksjad, kes veedavad päevalabürinti uurides, et leida väljaspääs. Nii sai üsna alguses Thomase kinnisideeeks, et ta tahab jooksjaks saada, mille peale enamus siiski vaid naersid, kuni hetkeni, mil poiss ööseks labürinti jooksis, et nende juht päästa ning sealt ka elusana tagasi tuli. Senine eluolu hakkas aga allamäge minema, kui paar päeva hiljem saabus ka tüdruk Teresa. Ühel hetkel ei sulgunud enam uksed, mis tähendas elanike jaoks vaid seda, et nad ei ole enam labürindis peituvate elukate eest kaitsud ning ellujäämiseks tuli neil veel kiiremini väljapääs leida ning seejuures ka kasutada äärmuslikke meetodeid.

Seeria teine raamat ''Põlenud katsed''  lgab sellega, et nad on labürindist tapvate mostrumite käest pääsenud tagasi pärismaailma, kus tundub, et nad ei pea enam põgenema. Kuid seda kuni hetkeni, mil Teresa poistest eraldatakse ning ta üritab läbi mõtete taas Thomasega ühendust võtta, mistõttu hakkas kogu olukord jälle kahtlust äratama ning Thomas asus teda otsima, kuid leidsid eest hoopis poisi nimeba Aris, kes on samuti katsetes osalenud, kuid seda teise grupiga. Labürint oli kõigest esimene katse ning nüüd oli nad paistaud teise katsumusse, mil nad pidi tee läbi kõrbe leidma oma etteantud sihtpunkti, kui nad eluga pääseda tahtsid. Kuid pärismaailm on muutunud kõrbeks, mis pelgaltki nii turvaline paik, kui tundus, sest kõrvetava kuumusega kaasnevad vahel ka tugevad äikesetormid ning suur osa allesjäänud inimkonnastnakatud haigusesse, mis neid sisimas vaikselt üha enam hävitab. Katsest pääsevad vaid tugevamad ning oht nakatuda vähendab veelgi nende võimalusi.

Kolmandas raamatus ''Surma ravim'' on grupp taas sunnitud põgenema ning sel korral võtavad nad suuna linna, mis peaks olema haigusest vaba. Linna saabudes kontakteerub nendega endine välukaaslane, kes on liitunud salajase grupiga Parem Käsi, kes plaanid rünnakut Mooloki vastu, mis on kogu katsete taga. Kuid hoolimata tugevatest turvameetmetest on linnas haigus üha kiiremini levimas, mis tähendab ka seda, et tegutseda tuleb kiiremini. Seda enam, et ühtlasi on Mooloki peamiseks eesmärgiks leida Thomas, sest ta on võti ravimile ning juhul kui poiss pole nõus nendega taas liituma on nad valmis ka katseid uuesti alustama, mis on aga tekitanud inimkaubanduse immuunsete suhtes. Seega tuleb Thomasel endast anda kõik, et päästa immuunsed ja hävitada Moolok.

Raamatud on täis põnevust ning kooslusega heast kirjastiilist oli neid lausa raske käest panna, sest koguaeg on miskit huvitavat toimumas ning tahaks ju hirmsasti teada saada, mis edasi saab. Lisaks neile kolmele raamatule on kirjutatud veel lisaraamat nimega ''The Kill Order'', mis räägib sellest, kuidas kogu haigus tegelikult alguse sai. Raamat keskendub tegelase Mark ümber ning kuidas ta peale päikese põlenguid ellu jääda on suutnud ning kuidas seejärel haigus levima hakkas ning kuidas jõuti selleni, et immuunseid ravimi leidmiseks kasutada. Pluss ei saa mainimata jätta, et raamatu kujundus on ka väga äge.

Share this:

CONVERSATION

0 kommentaari:

Post a Comment

Powered by Blogger.