image2

SMAYLEST|BLOG BY HÄLY KONT

"Kallis sa oled kosunud" - totaalne läbikukkumine?

Teadupärast alles hiljuti hakkas uuesti saade "Kallis sa oled kosunud" - varasemaid hooaegu pole ma näinud.  Seekordki hakkasin seda puhtalt selle tõttu vaatama, et äkki saab sealt mingeid häid nippe või rohkem motivatsiooni, et ka enda kaalugakaotusega ikka rohkem vaeva näha. Eks üht ja teist tarka on sealt tulnud ka, aga rohkem ütleks siiski, et selle saate formaat on ikka täielikult läbi kukkunud. Nüüd ma vaatan seda pigem huvist, kas keegi seal üldse kaalu kaotab.

Pilt pärineb saate Facebooki lehelt


Ütleme nii, et kui seda vaatama hakkasin, siis arvasin, et see on miskit taolist nagu olid kunagi need kaalukaotuse saated MTV peale, kus treener käiski pea iga päev oma niinimetatud hoolealuse juures teda utsitamas või helistas ja uuris ikka kuidas treeningutega on. Aga noh meie kodumaine kraam on nagu ta on. Mulle tundub üha enam, et see saade tahab olla pigem üks suur reklaaminipp, kuidas siis Orgu omale kliente meelitada tahab.

Aga ausalt, praegusel juhul on see pigem halb reklaam. Hetkel jääb nagu selgusetuks, mis on selle saate mõte? Kas see tahab olla lihtsalt reality show, mis surgib siis natuke kogukamate inimeste elus? Või mis? Sest kaalukaotusest on asi ikka kaugel. Muidugi ei saa väita, et osalejad täitsa süüst priid oleks, sest kui sa oled sinna saatesse läinud eesmärgiga kaalu kaotada, siis selle aja jooksul võiks ju natukenegi pingutada, sest kõik ei saa ka päris sülle kukkuda. Aga kuna nad peavad lõpuks  peaaegu kõike iseseisvalt tegema, siis on jällegi arusaadav, miks nad ebaõnnestuvad.

Kui väidetavalt saate raames koolituse läbi käinud inimene ei tea endiselt, mis on tervislik ja sööb kahe suu poolega ikka poolfabrikaate ja sardelle, siis andke andeks, aga ilmselgelt üks eeldatavasti paaritunnine koolitus ei anna neile neid teadmisi, mida vaja oleks. Sealt edasi ei saa ma aru, miks see kokk seal vajalik on, sest minu mäletamist mööda on Orgu ise ka ju toitumisnõustaja/spetsialist. Ja see televaatajatega ühe retsepti jagamine nüüd saates osalejat kuskilt otsast ei aita. 

Minu silmis näeb asi välja selline, et osalejale visatakse näppu jõusaali kuukaart, tehakse testid, vaadatakse paar toidukorda üle, mille järel antakse neile toitumiskava ja ehk saad ühe koolituse ka ja edasi saa ise hakkama. Seda kõike võib inimene ise ka teha ilma saatesse minemata. Ta ongi ju saate poole pöördunud, kuna ta ei saa iseseisvalt hakkama, sest tal puudub see tahtejõud ja seda tahtejõudu peaks Orgu ja too kokk neis tekitama - neid kogu aeg tagant utsitama. Siis näeks me ka reaalset tulemust.

Minu arvates on saate formaat täielikult läbikukkunud, sest ma eeldan, et suurem osa televaatajaid tahab näha reaalset protsessi, mis kaalukaotuse taga on. Olgu selleks, siis higi või pisarad - aga lõpuks on näha tulemus, mida hing ihaldab. Ei ole vaja näidata, kuidas inimene oma igapäevatööd teeb või telefoniga messengeris istub - sest seda me teeme kõik ja ilmselgelt oleme sellega tunduvalt paremini kursis kui kaalaukaotus protsessiga. 

Share this:

CONVERSATION

0 kommentaari:

Post a Comment

Powered by Blogger.